ДупницаКримиНачало

Арестуваният кандидат за кмет на Дупница остава в ареста

 

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на 47- годишен български гражданин, издирван с Европейска заповед за арест / ЕЗА / от Република Гърция, издадена на 18.05.2018 г., определи Окръжен съд – Кюстендил.

Издирваното лице М. З. е регистрирано като кандидат за кмет на Община Дупница и се ползва с имунитет съгласно чл. 160, ал.1 от Изборния кодекс. С решение на ЦИК е разрешено да бъде задържан. С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил, въз основа на ЕЗА и решението на ЦИК, исканото лице е задържано на 11.10.2023 г. и е внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Защитата и исканото лице пледираха за по- лека мярка за неотклонение. „Няма да се укривам, нямам противоправни деяния, ползвам се с добро име в обществото“, заяви М. З. пред съда.

С решение на Апелативен съд гр. Солун, влязло в сила през 2014 г., на М. З. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, от които трябва да изтърпи 5 години, 11 месеца и 27 дни, за притежание и разпространение на подправени евро банкноти. Това деяние, което е подробно описано в Европейската заповед за арест, съставлява престъпление и по законодателството на Република България и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“. ЕЗА съдържа всички необходими реквизити, разписани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Съдът намира, че по отношение на М. З. съществува опасност да се укрие, доколкото е издирван няколко години с цел изтърпяване на ефективно наказание „лишаване от свобода“. Взимането на мярка за неотклонение следва да обезпечи участието му в процедурата по разглеждане на Европейската заповед за арест по същество, пише в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments