Архиерейска св. Литургия се проведе в храма „Св. Николай Летни“ в с. Ресилово

С питка и мед беше посрещнат Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит в храм „Св. Николай Летни” в с. Ресилово. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена тържествена архиерейска служба – утреня и св. Литургия в храма на с. Ресилово „Св. Николай Летни“. Гостите бяха посрещнати и от кмета на селото Мариана Доцина.

Богослужението извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия, иконом Димитър Айдаров, предстоятел на храм „Успение Богородично“ в с. Сапарево, протойерей Архангел Ваклин, предстоятел на храма „Св. Николай Летни“, протойерей Димитър Недялков, протойерей Радослав Ваклин, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Крайници, свещеник Георги Гелов, предстоятел на храм „Възнесение Господне“ в с. Бистрица, свещеник Ивайло Пиперков от с. Овчарци, както и йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

След края на службата епископ Поликарп отправи благослов към духовенството, певците и всички присъстващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Владиката сподели слова за идния празник Въздвижение на Св. Кръст Господен, за това как чрез Кръста идва спасението за човешкия род, което е предвъзвестено още от Стария завет, и цитира св. ап. и евангелист Йоан Богослов: „Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него“ (Йоан 3:17).

Протойерей Архангел Ваклин благодари от името на църковното настоятелство, духовенството, енорията и от свое име на Негово Светейшество патриарх Неофит и на викария му епископ Поликарп за благодатната служба, като му връчи цветя и кошница с плодове.

Източник:Софийска света митрополия

3 1 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x