Бабинден в гоцеделчевската блоница

Днес празнуват всички гинеколози и акушерки. Днес е деня на родилната помощ или още бабинден. Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“– жените, които помагат при раждане, и на младите булки, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. В родилното отделение на гоцеделчевската болница стриктно се спазват традициите свързани с празника.

Младата майка Мария Чакърдъкова изми ръцете на целият персонал, а милото тържество бе посетено както винаги по традиция от ръководството на община Гоце Делчев, които и този път не забравиха да донесат подаръци за отделението.

В момента там има 15 новородени, а от началото на тази година са проплакали 27 бебета, като само за дните 19-20 януари 5 жени са родили. Днес отново наред с празнуването персонала на акушеро – гинекологичното отделение изроди и поредното бебе.

0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments