Гоце ДелчевНачалоОбщество

Безстопанствените кучета в България се увеличават

През изминалата година броят на въведените данни в Интеграционната система на БАБХ – ВетИС за домашни и безстопанствени кучета в България запазва тенденция за увеличение.
Това показват данните в Отчета за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България за периода януари-декември 2022 г.

В изпълнение на общинските програми за овладяване на популацията за миналата година са заловени 20 046 броя животни, от които 4 653 броя са осиновени. Процентът на осиновените кучета в България е най-висок в областите София-град, Перник, София област, Бургас, Велико Търново. Домашни любимци с цел осиновяване са транспортирани най-често за Германия, Англия и Нидерландия. Преброените безстопанствени кучета на територията на страната за миналата година са 35 020 броя. Преброяването им е извършено в съответствие с изискванията на Националната програма. За същия период кастрираните, обработени и върнати по местата на залавяне животни са 13 183 броя, което е значително намаление с 16,7% в сравнение с 2021 г. и спад от 2,9% спрямо 2020 г. Изоставянето на домашните любимци от техните стопани все още е често срещана практика, което е и причина за динамиката в популацията на безстопанствените кучета в страната. В Гоце Делчев проблем със безстопанствените кучета – има. Въпреки уверението на държавните органи, че те са кастрирани и поведението им се наблюдава, с което не представляват заплаха – растат оплакванията, достигащи до нас от граждани, които се страхуват да излязат и дори да отидат сами до работното си място. Зачестяват оплакванията и от кучетата в района на КАТ Гоце Делчев и частните автокъщи.

Снимка: Интернет

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments