ДупницаНачало

Без бум на “новодомци” в дупнишките села

Няма ръст в регистрациите по настоящ адрес в населените места в община Дупница. Изключение прави единствено село Баланово, където от януари до април тази година са се регистрирали по настоящ адрес 304 лица, по постоянен 240. Това обаче най-вероятно се дължи на факта, че в началото на тази година в селото бяха именувани улиците в населеното място. Иначе жителите по постоянен адрес към 21 юли са 291.

В Грамаде и Блатино пък няма нито една регистрация както по постоянен, така и по настоящ адрес. В Бистрица, Палатово и Пиперево регистрациите по настоящ адрес са по 13, в Крайници – 14, в Яхиново – 17, в Дяково – 12, в Червен брег и Джерман по 11. В останалите са по-малко от 10.

Тези данни са важни поради изискването за уседналост при гласуването на местните избори. Според него право на вот имат избирателите с регистрация по постоянен адрес на територията на даденото място не по-късно от 6 месеца преди изборите.

Право ще имат и тези, чийто настоящ адрес е регистриран в съответното населено място не по-късно от 6 месеца преди изборите. С други думи регистрациите им трябва да са направени преди последните дни на април 2023 г.

На изборите в края на октомври, заради промени в Изборния кодекс директни избори за кмет ще има в повече население места в община Дупница. Във всички села с над 100 жители ще се избират кмет, а това са поне 10 села в общината.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments