ДупницаНачало

Близо 300 000 лв. струва фасадата на бившия Младежки дом

273 661 лв. без ДДС за допълнителни строителни работи по фасадата на бившия Младежки дом където тече ремонт повече от две години. Обществената поръчка е на принципа на пряко договаряне, а покана е отправена към фирмата която работи на обекта и изпълнява дейностите по преустройство и смяна на предназначение на Младежки дом в Исторически музей. Срокът за изпълнение конкретно на тази поръчка е 15 дни.
“Допълнителните строителни работи са свързани с възникнала необходимост от изпълнение на строителни работи, представляващи допълнителни СМР по фасадата, които са констатирани в работния процес, тъй като са се появили петна от течове, влага и корозия. Породени от нарушената цялост на каменната облицовка на фасадата, защото варовикът е от порьозен камък, влагата се просмуква отвън навътре и нанася щети върху конструктивните и архитектурни елементи на сградата. Неизпълнението на ремонтните дейности в тези участъци и неотстраняване на компрометираните отвън фасадни стени, неминуемо ще доведе до повреждане на новите стени, таванни и подови облицовки и настилки, ще засегне новоизградените Електро и ОвиК инсталации, а в бъдеше ще застраши и музейните експозиции, които не са могли да бъдат предвидени от Възложителя” с е посочва в мотивите. В обявената поръчка е записано, че тези средства ще бъдат осигурени от бюджета на община Дупница. Тъй като няма допълнителни разяснения, най-вероятно става дума за още близо 300 000 лв. за ремонт, които трябва да се заложат в предстоящия бюджет.

Припомням, че само преди няколко месеца с решение на ОбС, община Дупница изтегли 424 642 лв., който беше добавен към 708 883 лв. кредит поет преди започване на ремонтните дейности, като съфинансиране от страна на общината. Имаше и анексиране на договора заради завишените цени на материалите. Беше казано още, че със тези средства от последния кредит парите ще са достатъчни, за да се завърши обекта. Както се оказва обаче са нужни още средства.

През април при обсъждане на последния кредит за сградата беше обяснено, че фасадата ще бъде направена в кратки срокове. Сега сме август и тя все още не е готова, въпреки, че по нея се работи. 

Множество са и недоволните коментари в социалната мрежа от това как се извършва обновяването на фасадата.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments