Брюксел плаща 3 г. безплатен Wi-Fi за паркове и болници

Инициативата WiFi4EU е на европейския комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Европейската комисия иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет гражданите и посетителите на обществени места, като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и прочие. Инициатива е в пряка полза на гражданите и бизнеса, която ще бъде усетена от тях веднага след нейното стартирането на WiFi4EU. Всеки ще може да се възползва от връзката, без значение къде живее или какви са доходите му.

Достъпът до мрежата ще бъде опростен – след първоначална регистрация потребителите ще могат автоматично да се свързват към всяка точка за достъп WiFi4EU в Европа, като до 2020 г. броят на тези общности ще достигне поне 6000 до 8000.

В схемата WiFi4EU ще могат да участват общините. Всяка община има право само на един ваучер за целия период на инициативата. На специален портал, достъпен на всички езици на ЕС, общините ще могат да се регистрират предварително, т.е. преди да се отвори схемата за кандидатстване. След като бъде обявена поканата за кандидатстване, регистрираните вече общини просто трябва да натиснат бутона “Изпращане” на своята кандидатура. Общината, която спечели ваучер, ще може да предоставя на гражданите безплатен интернет в точката за достъп в рамките на 3 години. Къде ще бъде разположена тази точка, в какво обществено място, самата община има свободата да реши.