„Възможности за реализация на младите хора в община Дупница”

Регионална среща-дискусия по актуални въпроси в сферата на образованието се проведе в Дупница.

Възможности за реализация на младите хора в община Дупница”. Това дискутираха в Дупница ученици, учители, представители на различни институции.

Кметът на Дупница, инж. Методи Чимев заяви, че системата на дуалното обучение е най-важното, което трябва да бъде въведено. „Обучение плюс работа, това е правилната посока“ каза Чимев. Той обяви, че към момента се обсъждат предложения за разкриване на филиал и два колежа, но ще се въздържи да обяви подробности, докато не се изчисти идеята. Той съобщи, че предстои да се реализира идеята за структуриране на младежки съвет, за да бъдат чути идеите на младите хора.

Проф. Лалко Дулевски, председател на Икономически и социален съвет каза, че не е обърнато достатъчно внимание на вътрешната миграция и сега ясно се вижда резултата. Данните от направен анализ показват, че младите напускат родните си места, главно по три причини липса на работа, липсата на достатъчно високи доходи и явно недостатъчно добро образование, което получават в населеното място, в което живеят. В Дупница например след завършване на средно образование, младежите няма къде да продължат във висше училище. Проф. Дулевски посочи, че Дупница е близо до столицата и това трябва да се използва, за да задържи младите хора и след като завършат образование да живеят в Дупница.

Рязък и директен беше д-р Кирил Кирилов, председател на постоянната комисия по здравеопазване и образование към ОбС Дупница, който каза, че младите нямат бъдеще в този град, никои не би останал тук.

Все пак има и младежи, които биха се върнали да работят тук в сферата на финансите или транспорта, други, които са се насочили към изкуството не виждат как могат да получат реализация в града.