В Дупница бе почетена 114-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С отслужване на панихида в храма „Свети Георги“ в Дупница бе дадено началото на тържественото честване на 114-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.
Десетки
граждани,общественици, представители на военно-патриотични съюзи и гости се събраха пред паметните плочи на Никола Малашевски и Методи Димов, за да засвидетелстват своята почит към въстаналите срещу турците, в името свободата. В знак на преклонение и признателност бяха положени венци и цветя. Честването продължи в заседателната зала на Общината с тържествено събиране, посветено на годишнината от въстанието. Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи и едно от най-величавите събития в българската история- каза професор Трендафил Митев зам. председател на Македонския научен институт.
Сред официалните гости на събитието бяха още историците доц. Стоян Германов, доц. Ангел Джонев, д-р Георги Георгиев и ген. Топалов- председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В събитието с кратък тематичен рецитал се включиха ученици от ПГ „Христо Ботев“ и СУ“Св. Паисий Хилендарски“. В фоайето на Община Дупница пък бе разположена изложба с постери посветена на Илинденско-Преображенско въстание. Организатори на честването бяха НЧ „Ген. Георги Тодоров“ ВМРО, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, военно- патриотичните съюзи, Историческият музей и Община Дупница.