В Дупница бяха направени “Стъпки към миналото“ с лекторски уъркшоп

Фолклорният уъркшоп “ Стъпки към миналото“, провел се в двора на „Джамията“в Дупница по най-оригиналния начин накара гостите да се върнат назад във времето и почувстват традициите на миналото. Събитието започна с възстановка на обичая прощъпулник, който символично насочи детето към бъдещата му професия.

Когато говорим за фолклор, то
българската народна музика неизменно е част от него. Детският фолклорен оркестър и вокална група „103 градуса“ от Сапарева баня запознаха присъстващите с характеристиките на народните инструменти – кавал, гайда, тъпан, тамбура и гъдулка.

С изпълнения на младите певици Гергана Гергинова и Емануела Стойкова от НЧ “Пробуда 1927“ с. Самораново публиката се потопи в красотата на българските песени. Техните гласове бяха вплетени в шопски двуглас- още едно доказателство за уникалността на българския фолклор като цяло. Един от най- запомнящите се гласове- този на Рени Христова от фолклорното трио „Авлига“ също огласи двора на „Джамията“ с граовски песни.

Един от основните акценти в събитието бе представянето на автентични български носии от личната колекцията на Радостин Китанов от София. За около две години, той е успял да събере над 40 уникални носии от различни етнографски области от страната. Една малка част от колекцията си Радостин показа в Дупница. Сред носиите имаше такива от Плевенския край, Видинския, Пиринския, Шопския и други. Всяка една от тях, той представи по отделно, като обясни характерните им черти.

Накрая децата от НЧ “Развитие“ с. Крайници представиха някои Български народни игри , с които направиха събитието още по-весело.