В Дупница започва препис на “История славянобългарска”

Препис на “История славянобългарска” ще започне в Дупница от утре, когато отбелязваме 132 години от Съединението на България. Тази година се навършват и 255 години от написването на “История славянобългарска”, като целта е и да се обърне внимание на младите хора към този значим труд обясни Тодор Петков от община Дупница. Ще бъде използван превода на Йордан Иванов от 1913 година.

Преписа ще започне точно в 10,14 часа в кабинета на кмета на общината инж. Методи Чимев, който ще препише първото изречение. Часът е избран умишлено, тъй като се счита, че именно тогава е  прокламацията, в която се казва, че Източна Румелия ще се управлява от временно правителство. За преписа на „История славянобългарска” е изработена специална книга, в която до празника на Дупница 19 октомври текста трябва да бъде направен.

Изготвен е график с участието на всички читалища и училища в общината, които ще получат в плик своята част от текста, който трябва да бъде преписан. Задължително ще бъде използван определен за това химикал с черен цвят, като накрая ще бъдат изписани имената на абсолютно всички участвали в преписа.
Кметът ще предаде книгата на представител от НЧ “Зора” веднага след преписването на първото изречение.
Все още не е ясно къде ще се съхранява преписа след като бъде завършен.

Програмата за отбелязването на годишнината от Съединението на България започва в 10:00 ч. с рецитал на Общинска духова музика, в 10:30ч – поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на Опълченците,  в 11:00ч  – концерт на пл.Свобода.