НачалоСапарева Баня

В Сапарева баня представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще за община Сапарева баня”

В Сапарева баня представиха проекта “Културно наследство и културно бъдеще за община Сапарева баня”, част от проект “Древна Германея” на Мега проекта с национално и приоритетно знаение „Сапарева баня – Кюстендил – България”.
Събитието уважиха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, неговият заместник Валентина Караганова, Илинка Никифорова – зам. областен управител на Перник, представители на областни камари на ТПП, кметът на Сапарева баня Калин Гелев и ръководителят на Мега проекта Даниела Димитрова.
Поздравителни адреси бяха получени от министъра на МРРБ Иван Шишков и от Цв. Симеонов, председател на УС на БТПП.
Д-р Светла Петрова, ръководител на проекта “Древен град Германия” разказа за културното наследство на Сапарева баня и за бъдещите обекти, чрез които то ще бъде представено на гостите и жителите на общината. Изтъкната бе хилядолетната история и култура на района, свидетествата за нейното съществуване и развитие.
Дигитализацията на културното наследство на общината представи Димитър Игнатов, който обобщи туристическия продукт във всички аспекти на туризма.
Проф. В. Панов от Европейския политехнически университет представи формите и дисциплините за обучение на кадри от региона, свързани с успешното реализиране и действие на проекта – в областта на иновациите, зелената енергия, строителството и др.
Арх. В. Петкова обясни методите за техническото преместване на гробницата, нейната консервация и реставрация, значимостта ѝ като елемент от историята и културата на района.
Кметът Калин Гелев благодари за презентациите и обобщи дейностите по настоящия проект, свързани с преместването и експонирането на уникалната гробница.
Участниците и гостите на форума бяха поздравени и от областния управител инж. Пандурски, който им пожела още по-големи успехи и реализиране на всички идеи, залегнали в изпълнението на Мега проекта.
Дейността на участниците във форума продължи с представянето на Мега проекта в частта културно наследство и културно-исторически туризъм пред представители на Световната организация по туризъм. Като част от делегацията, която пристигна в Сапарева баня и посети района на 103-градусовия гейзер, бяха и директор “Европа” в Световната организация по туризъм, Александра Прианте и държавният секретар на Хърватия.
Сапарева баня е включена в програмата на делегацията, заради невероятните лечебни свойства на минералната вода и бързо развиващият се балнео и СПА туризма.
На 1 юни в София бе официалното откриване на 68-ата сесия на Регионална комисия “Европа” към Световната организация по туризъм (СОТ). България е домакин на ключовото международно събитие в туризма, което събира делегации от близо 40 държави и над 20 министри на туризма. Делегацията, която посети Сапарева баня, бе част от международното събитие по туризъм.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments