Гоце ДелчевКултураНачалоОбщество

Голям празник е!

На 30 юни църквата чества Събор на Светите дванадесет апостоли – учениците на Иисус Христос. Празникът е празнуван от древност след деня на първовърховните апостоли Павел и Петър.

Данни за съществуването на празника имаме още от IV век, когато Св. благоверен цар Константин Велики построил в Цариград храм на името на светите Дванадесет апостола. Освещаването на храма станало на 30 юни и от тогава този ден се възприема на исток и на запад от християните като ден за обща прослава на дванадесетте Христови ученици. Като възхвалява трудовете и мъченическата смърт отделно на всекиго от тях, църквата ги прославя и всички заедно, отдавайки им равна чест, слава и достойнство. По думите на Св. Писание всички те са приятели Божии и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, за да съдят дванадесетте Израилеви колена.

Към празника на дванайсетте апостоли се причислява и св. Апостол Павел, затова се нарича още Павловден. Така е известен денят и в гоцеделчевското село Борово, където има храм „Събор на Светите Дванадесето славни и всехвални апостоли”. Негово Високо Преосвещенство Неврокопския митрополит – Серафим отслужи тържествена света Литургия, а след нея бе извършен водосвет и бе раздаден традиционен курбан за здраве. Това е голямо събитие за християнското селце, за което се стичат гости от близо и далеч. От незапомнени времена, храмовия празник се чества там с народно веселие и панаир.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments