Два състава от региона преподаваха български фолклор на чужденци в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив

В 13 международен фолклорен семинар участваха ФТА „Актавис“ – Дупница и ансамбъл „Бобов дол“ при НЧ „Миньор-2006“ – Бобов дол.

Академията издирва изявени състави, певци, тамбуристи, които могат да преподават на чужденците и да покажат музиката и танца от извора. Миналата година танци са преподавали хореографа Воин Воинов и съпругата му, тази година участва и ансамбъла. За да представят песенния фолклор са поканени ансамбъл „Бобов дол“ с ръководители Димана и Боян Боянови, като са участвали с певческата група и част от тамбурашкия оркестър. След близо 3 часов концерт на 25 юли, в който са се редували танц и песен, 26 юли е бил отделен за преподаване. Воинов сподели, че и двата състава са се справили перфектно.

снимки: ФТА “Актавис”

ФТА „Актавис“ и децата от ДЮФА „Дани“ участваха във фестивала „Сребърна пафта“, който се провежда в Кюстендил. Там най-малките танцьори са обрали овациите разказа ръководителя им Воин Воинов.

За ансамбъла няма ваканция предстои им участие на фестивал в Румъния, а след това в Македония.