ДупницаНачало

Две детски градини с проекти по националната програма на МОН „Успяваме заедно“

ДГ „Зора“ Дупница и ДГ „Радост“ с. Яхиново са двете детски градини в община Дупница, които ще получат финансиране по националната програма на МОН „Успяваме заедно“, модул „Хубаво е в детската градина“. Сумите, които са одобрени са по 2000 лв. Като по 1000 лв. са предвидени за изграждане на среда, а останалите са за създаване на условия за работа със семейната общност, възнаграждения и др. В ДГ „Зора“ ще бъдат обхванати 40 деца, в ДГ „Радост“ 12.

В ДГ „Зора“ за втора година ще работят по този проект. Идеята е да се създаде пространство за родители и децата им, които за първи път ще постъпят в детска градина.

В момента ДГ работи и по друг проект, чрез който осигуряват разнообразие на децата. Досега са провели две екскурзии до София и до Благоевград, като по време на екскурзиите са спазени всички противоепидемични мерки – по едно дете на седалка, без климатик, дезинфектанти обясни директорът Антонина Кирова и допълни, че в такава обстановка се работи трудно, но трябва да свикнем с нея, още по трудно е когато се работи с деца, тъй като те търсят близостта на учителя.

Детската градина има спечелен проект и по Еразъм +, но заради епидемията и мерките, обучението, което трябва да се проведе в Италия се отлага за втори път, като последното отлагане е за март следващата година. ДГ „Зора“ е една от активно работещите по проекти. Това по думите на директора й Антонина Кирова е бъдещето, работата по проекти. Това позволява и въвеждането на нови технологии без да се налага да се влагат средства от бюджета на самата детска градина. Работата по проекти предоставя възможност за усъвършенстване компетентностите на учителите за работа с децата, както в училище,  така и в детските градини.

През 2019 година започна работа по проект “Зелена светлина за нашите деца на стойност 10 562 лв., финансиран от ЦОИДУЕМ.

Той цели да се осигури равен достъп до качествено образование и равноправна интеграция в обществото,  като се повиши адаптивността на децата от детската заведение. Реализиране на различни форми на работа, водещи до обхват,  пълноценна социализация и задържане на децата в детската градина или училище.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments