ДупницаНачало

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан днес в Дупница

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан днес в Дупница. В двора на черквата „Покров  Богородичен“ бе отслужена панихида в памет на загиналите дупничани  във войните за освобождение, обединение и национална независимост на България.Венци и цветя бяха положени пред паметна плоча, на която са изписани имената на загиналите дупничани  във войните през 1912-1918 година. Плочата е вградена на фасадната част на черквата.

Идеята за паметната плоча е на дупничанина – свещеник и герой, протойерей Димитър Шатровски , а тютюнотърговецът  и общественик Крум Чапрашиков е осигурил средствата. През октомври 1929 г., при голяма тържественост, паметната плоча била открита и осветена.

Бяха положени цветя пред паметните плочи на подп. Борис Змияров и ген. Георги Тодоров.
Ген. Тодоров е командир на Седма Рилска дивизия, която ще остане във военната история на България със славните си битки по превземането на Солун, при Булаир  и Калиманци .
Подпоручик Борис Змияров  е офицер, командир на 8-ма рота в 50 полк, от състава на Трета бригада, командвана от ген. Спас Георгиев, която е една от бригадите на Седма рилска дивизия, под ръководството на ген. Георги Тодоров.

 

Отбелязването на Деня на храбростта и празника на Българската армия бе съвместно Община Дупница, Архиерейското наместничество, Военно-патриотичните съюзи, НЧ  „Ген. Георги Тодоров-2011” , Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Военен клуб- гр . Дупница.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments