Десетки дупничани се изследваха безплатно за СПИН в центъра на Дупница

Лятната АНТИСПИН инициатива се стреми да повиши обществената осведоменост по отношение на начините за предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции .Организатор на кампанията е РЗИ-Кюстендил.
„Надяваме се тези кампании  да мотивират хората към отговорност към собственото здраве и към здравето на партньора“- каза Елена Андонова -началник отдел ” Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ- Кюстендил.
Над 40 души в Дупница са си направили изследвания за СПИН, на площада в града.
Прегледите са безболезнени и резултатите са готови в рамките на 10 минути. Ранното диагностициране и антивирусно лечение след диагностициране на ХИВ – инфекция значително намалява вероятността от развитие на СПИН или други сериозни заболявания“- допълни Елена Андонова. Положителни резултати при дупничани няма. Освен за СПИН, пушачите имаха и възможността да проверят безплатно количеството въглероден окис в издишания въздух.
Тук обаче нормите са по-различни, има и завишени нива. Препоръчваме на хора, който пушат да спрат цигарите или да ги намалят, задължително трябва да се върви в тази посока, особено при хора със завишени стойности на въглероден окис”
Следващата и последна спирка на лятната
АНТИСПИН кампания е Бобов дол. Безплатните изследванията ще започнат в 10, 00 ч. и ще продължат до 13 ч. в центъра на миньорския град.