Директорите в Дупница съгласни да приемат пропорционално деца от ромски произход

До 15 май в Дупница трябва да се проведе среща между директорите на училища, председателите на групи на ОбС и ромските лидери. Това се разбраха по време на среща, инициирана специално на която се коментира ромската сегрегация в определени училища.

Тази година на прием в 1 клас подлежат 404 деца, реално обаче ще бъдат записани около 360 деца. Разликата се получава от това, че част от децата вече не живеят в града. От тези, които ще бъдат записани в 1 клас, 60 деца са от ромски произход. Срещата с директорите на училища, служители на администрацията, които отговарят за образованието и председателите на групи в ОбС, включително комисията по образование беше по инициатива на председателя на Икономическа комисия Костадин Костадинов и председателя на местния парламент Емил Гущеров. На последната сесия, миналия месец именно темата за ромската сегрегация в училищата беше един от основните дебати. На срещата след продължили близо два часа дебати се разбраха за нова среща в същия формат, но на нея да бъдат поканени и ромските лидери и с тях да се търсят варианти за решаване на проблема. Това, което заявиха директорите е, че са съгласни да приемат деца от ромски произход, в изказванията си част от тях обаче не са съгласни, от общината да се осигурява транспорт за превозването на съответното училище, защото пък от друга страна на останалите деца не се поема транспорта. Началникът на отдел „Образование” в администрацията Тодор Петков заяви, че общината няма ресурс нито човешки, нито финансов, да осигури пропорционалното разпределение на ромските деца във всички училища. Той е категоричен, е разработената от общината система е съобразена със закона. Предложения от страна на директорите бяха дадени, но така и не се стигна до обсъждането им, заради прехвърчането на искри между Бистра Стойкова на ОУ „Неофит Рилски” и Виолета Инкьова на СУ „Св. Паисий Хилендарски”. Отново беше повдигнат въпроса за безплатното возене на ученици от други райони до СУ „Св. Паисий Хилендарски”.

Що се отнася до приема на ученици в първи клас и записването на деца от други райони беше посочено, че записването е до 30 май и учебните заведения приемат всички заявления, след това класирането определя приема. Директорите трябва да се съобразят с районирането, което се въвежда от тази година. Бистра Стойкова посочи, че темата с районирането не е била обсъдена широко, а е трябвало да се проведе среща и в присъствието на представител от кадастъра, за да се обсъдят кои улици, към кое училище попадат.

Бяха дадени примери за практики в други общини. В Благоевград например общината финансира превоза на учениците, в Кюстендил това се прави от ромски неправителствени организации.

По време на срещата беше поставен въпроса защо 30 деца от Дупница учат в училището в с. Ръждавица, като те биха могли да се обучават в общината, в която живеят. Причината най-вероятно е в това, че там има общежитие, където се осигурява спане и храна, но това се финансира от НПО стана ясно още по време на срещата. Дали ще се стигне до споразумение между директорите за пропорционално разпределение на децата, има ли общината вариант за спраяване с проблема, както и какво е мнението на представителите на ромската общност ще стане ясно на срещата, която трябва да се проведе до средата на месец май.

 

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x