Дневно се изпиват близо милиард и половина чаши чай

На днешния ден от 2005 година насам страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая.

Идеята за този неофициален празник на предпочитаната в много държави напитка за първи път се обсъжда на Международния социален форум, който се провежда през 2004 година в Мумбай, Индия. Година след това въпросът отново се повдига от Центъра за Образование и Общуване на ежегодната среща на форума в Порту Алегри, Бразилия. Тогава се взема решение датата 15 декември да бъде обявена за Международен ден на чая. Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия. Основният страх на производителите на чай е все по-агресивната политика на големите корпорации, които изкупуват суровината на много ниска цена. Освен икономическа, инициативата има и своята социална цел – популяризирането на чая като напитка. Изборът на датата също не е случаен. На 15 декември е приета „Световната декларация за правата на работниците в чаената индустрия”, а на 16 декември 1773 година в Бостън американските колонисти изхвърлят в морето голямо количество с пресован английски чай, с което слагат началото на борбата за независимост в САЩ.

Ако трябва да проследим историята на чая ще трябва да се върнем много назад. Родината на класическото чаено растение е Китай, като има данни, че още от времето на династия Шан (1600–1046 пр.н.е.) то вече се е използвало като питие, макар и първоначално за лечебни цели. Масова популярност чаената напитка получава през X век, когато консумирането му започва да навлиза и в съседни на Китай страни като Япония и Корея. Първият досег на европейците с чая е през XVI век, когато нидерландски кораби за първи път донасят растението.

В днешно време дневно се изпиват близо милиард и половина чаши чай, което превръща чаят в една от най-консумираните напитки в световен мащаб.