ДупницаНачало

Днес се навършват 113 години от рождението на Димитър Димов. Дупница си спомни великия писател

Дупница си спомни за великия писател Димитър Димов, оставил след себе си трайна следа в българската литература с романите „Тютюн“, „Осъдени души“ „Поручик Бенц“. С няколко събития в града бяха отбелязани 113 години от рождението на Димов.
Започна се с подн
асяне на венци и цветя пред паметната му плоча на ул. „Христо Ботев“ , на къщата, където писателят прекарва детските си години.
Подробности за неговия живот, семейство, професионално развитие, пътувания и приятелства са показани в изложбата “Димитър Димов в писма и спомени“ която бе открита на партера на Община Дупница. Експозицията е дело на главения уредник на къща-музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей д-р Милена Катошева .Хронологично представени са 16 документални пана, които разкриват различни моменти от биографията на писателя, драматург, и професор по анатомия на гръбначните животни .

В пър
вото пано на изложбата виждаме и снимки правени в Дупница. Майката на великия творец Веса е от известния Харизанов род, който се заселва в града от село Влахи след Освобождението. Баща му загива като капитан на фронта дни преди края на Междусъюзническата война. Дядо му –  Спас Харизанов, е известен адвокат в Дупница. Негов племенник е Яне Сандански, който живее по това време също в Дупница. Ето защо града е преплетен с житейския път и творчество на Димитър Димов.

Събитията продължиха с литературно четене на откъси от неговите най- обичани и четени романиТютюн“, „Осъдени души“ „Поручик Бенц. Четенето бе пречупено през призмата на чуждите езици, като звучаха откъси на немски, френски, и разбира се , на испански и български език . В ролята на четци влязоха ученици от СЕУ „Св. Паисий Хилендаски“ и ПГ „Христо Ботев“.

Най-известното произведение на Димитър Димов – романът „Тютюн“ има превод на над 20 езика, включително и на китайски и арабски. За край на събитията бе избрана прожекцията на документалния филм на БНТ Триптих за Димитър Димов.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments