Гоце ДелчевНачалоОбщество

Днес празнуваме три празника

Днес се празнуват цели три празника: Трифон Зарезан, Свети Валентин и успението на свети св. Константин – Кирил Философ.

Най-важното е да умеем да се радваме на хората около нас, независимо какво празнуват, или смятат този ден за най-обикновен.

Денят на лозаря – Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. По стар стил на тази дата отбелязваме деня на Свети мъченик Трифон. След въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква през 1968-а година, датите на църковния празник се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1-и февруари, а Денят на лозаря – на 14. Празникът на виното е наречен от народа Зарезан, защото се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Днес почитаме и Успението на св. Константин Философ. Малко преди смъртта си през 869 година приема монашеското име Кирил. Умира на 42-годишна възраст. Погребан е тържествено в криптата на базиликата “Сан Клементе” в Рим.

Влюбените пък отбелязват Свети Валентин. Празникът обикновено не минава без подаръци, бонбони, цветя и картички, наричани „валентинки“. Най-ранните “валентинки”, запазени до днес, са от 15 в. Днес “валентинките” са втори по популярност след коледните картички.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments