„До Скопие и у нас“ или спомен за едно пътуване

Приятното с полезното съчета в два дни педагогическия екип на Трето основно училище „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев. Учителите преминаха курс за повишаване на професионалната квалификация на тема: „Агресията и насилието в училище“ и посетиха, едновременно с това, столицата на Македония – Скопие.

Градът Скопие бе разгледан и от въздух. Лифт изкачи групата до най-високия кръст в Европа, откъдето се разкрива неповторима гледка към най-големия македонски град. Туристите от Трето ОУ посетиха Скопската чаршия и модерния център на града – едно съчетание между древност и съвременност. Скопие бе разгледан и нощем с всичките му светлини и звуци, наслада да очите и „мехлем за душата“, както се пее в една българска народна песен.

По-издръжливите се сляха с местните жители, посещавайки фестивала на виното или просто разхождайки се по брега на Вардар, прекрасен и нощем и денем. По време на това приключение учителите от Трето ОУ посетиха и написаха послание в къщата-музей на Майка Тереза в центъра на македонската столица открита по случай 100-та годишнина от раждането на Майка Тереза. Агнес Гонджа Бояджиу по-известна с монашеското си име Майка Тереза получи Нобеловата награда за мир през 1979 г. Майка Тереза е родена на 27 август 1910 г. в Скопие, тогава в Османската империя, а днес в Република Македония.

Учителският колектив посетиха и гроба на Гоце Делчев – един от великите български революционери и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Пътешествието им продължи до каньона Матка, намиращ се на няколко километра от Скопие. Спомени остави и интересната тема на обучението, която бе избрана от директора на училището и реализирана от училищния психолог.