ДупницаНачало

Драстично увеличение на такси предлагат от община Дупница

Изменения на Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги предлага кмета на община Дупница, Методи Чимев. В мотивите се посочва, че всички цени на услугите, са съобразени с времето, което се отделя от служителите на община Дупница за проучване на представените документи, извършените проверки на място и съставяне на съответната документация, както и всички последващи ангажименти по съответния документ. Сериозни увеличения се предвиждат по отношение на техническите услуги, касаещи разпореждане с имоти.

С по 20 лв., 30 лв., 50 лв. и дори 100 лв. се увеличават таксите по техническите услуги. Предлаганите нови цени са публикувани в сайта на община Дупница, раздел ОбС, проект ма Наредби.

Непрекъснатото повишаване на цените на стоки и услуги и непроменените от 2008 година такси налага промяна и в цените на предоставяните от „Общински пазари“ услуги. Така например с 20 лв. се увеличава цената за ползване на пазари с цел търговия със селскостопанска продукция и търговия с промишлени стоки за маса с площ до 3 кв.м., начална цена при провеждане на търг или конкурс и от 40 лв. става 60 лв. Еднодневната такса за ползване на пазари от 3 лв. става 5 лв., за ползване на клетка за плодове и зеленчуци начална цена при провеждане на търг става 70 лв., при 50 лв. досега, еднодневната такса става 7 лв. при 5 лв. досега. За продажба от лек автомобил ще е по 10 лв. наден при 5 лв. в момента, такса за продажба на грозде, зеле, дини , пъпеши и др. се увеличава с 1 лв. По отношение на някои други такси също ще има промени. За поддръжка на гробно място досега се дължеше такса от 40 лв., новата цена е 60 лв.

Таксата за ползване на барбекю на парк „Рила“, която е 6 лв., се предлага да стане 20 лв.

Създава се и нова точка, респективно нова услуга и такса в общинския приют за кучета. За упойка за улов на едно куче в зависимост от килограмите таксата е между 10 лв. и 20 лв., за издаване на паспорт 5 лв., за ваксинация срещу бяс 10 лв., кастрация на куче между 50 лв. и 100 лв., в зависимост от пола, гледане и хранене на едно куче на ден за времето на престои 10 лв. разход за медикаменти при обезпаразитяване между 15 лв. и 30 лв., посещение на екип 30 лв., при отказ на собственик от отглеждане на куче-компаньон и предаването му в приюта 50 лв. Въвеждането на тези услуги и цени, най-вероятно означава, че приюта ще действа и като ветеринарен кабинет, но на този етап разяснения не са дадени.

Като част от наредбата е и премахването от нея на вече несъществуващи такси като ползването на детски градини, които са безплатни, както услуги и такси касаещи закритото вече сметище. Наредбата е качена на сайта за обсъждане, а за да влезе в сила ще е необходимо решение на ОбС.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments