ДупницаНачало

(Снимки) Дупница отбеляза 142-рата годишнина от Освобождението на града от турско робство

За трета поредна година с възстановка на историческите събития от 1878 година, Дупница отбеляза 142 години от Освобождението на града от турско робство. Отново бе пресъздадено посрещането на майор Орлински и неговите войници от дупничани. Възстановката е направена по спомените на историка Никола Лазарков, който е описал събитията от онизи мразовит януарски ден.
На 02.01.1878 г. (по стар стил,
14 януари по нов ), към три часа по пладне, населението на града, начело с местните първенци и духовенството, в северната част на града посрещат руските войски от състава на IV Мариопулски хусарски полк, водени от майор Орлински.
Майор Орлински слиза от коня, целува кръста и ръката на свещеника и обръщайки се към насъбралото се множество казва: – „Св. Отче! И Вие, граждани на Дупница! Гусудар император, послал руское войнство для освобождение, еднокръвним нам българского народа от турским владичества.
По приказание убо моего началника, Я приехал с моим ескандронам заети город.
Да здраствуват граждание – ура!”

След посрещането на руския майор и войниците му започна „шествието на свободата“ , което пое по същия маршрут, както и преди 142 години. Поднесени бяха венци и цветя на паметната плоча на майор Орлински, след което шествието продължи по ул. “Орлинска”, после по ул.”Николаевска”, за да стигне до паметната плоча на дупнишките опълченци пред Дом на техниката, където също бяха поднесени венци. Тази година ролята на майор Иван Орлински бе поверена на 21-годишния Ивайло Йорданов от Дупница.
Празникът продължи с песни и хора, в които се включиха танцьорите от танцов състав танцов съставЗора” към НЧ “Зора” , ФТА „Актавис“ и ДЮФА „Дани“, както и фолклорните групи от читалищата в селата Самораново, Бистрица и Джерман .С изпълнения се включиха и младите музиканти от „103 градуса” при НЧ “От извора-2013” от Сапараева баня с ръководител Иван Начов.
Лошото време и дъжда не попречиха на дошлите и участниците във възстановката, да се хаванат ръка за ръка за дълги и кръшни хора.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments