(Снимки) Дупница отпразнува 141 години от Освобождението на България

Началото на тържествената церемония по случай Националния празник на България – 3-ти март, бе дадено с поднасяне на венци и цветя от името на институции, организации, местни политици и граждани пред паметната плоча на опълченците от Дупнишко, загинали на връх Шипка. Въпреки дъжда, честването продължи на пл. „Свобода“ с издигане на националния флаг пред сграда на Oбщината, и с химна на България.

3-ти март сякаш е събрал всичко, но най- вече огромната радост от Освобождението след петвековно османско робство. Неведнъж българската история ни е учила, че побеждаваме, когато сме обединени. Паметта на 3-ти март не избледнява и няма да избледнее с годините, а напротив, защото в тази дата са вплетени съдбите на хиляди обикновени хора, достолепни генерали, съдби на млади и стари, на герои и мирни хора. 3-ти март е истински венец, който краси сводното лице на майка България. Нека завинаги носим в сърцата си огъня и славата на 3-ти март-денят на Свободата. Честит празник“, каза в словото си кметът инж. Методи Чимев.“

В празничната програма, посветена на Националния празник на Република България, с изпълнения се включиха ДЮФА “Дани”, с ръководители Галя и Воин Войнови , вокалната група при СУ “Св. Паисий Хилендарски” с ръководител Нели Василиева , Танцов състав “Зора” към НЧ “Зора 1858”, с ръководител Дилиана Диканска , Фолк група “Дупничанка” към НЧ “П. Славейков 1978”. С прекрасни изпълнения се представиха също Алексия Ильова от ОУ “Христо Ботев” с. Крайници, както и Николай Вучков- гайда и Венцислав Цегриловски- кавал.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments