Дупничанка откри изложба в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“

Маргарита Иванова – художник – калиграф откри изложба в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя е озаглавена „За магията и душата на буквите“ и е посветена на 11 май. Изложбата се организира със съдействието на международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и партньор Ротари клуб София Център . С изложбата “За силата и душата на буквите” с изразителните елементи на съвременната калиграфия Маргарита е поставила за цел да разкрие красотата и изразителността на буквите, както и да подчертае тяхната значимост за развитието на българския народ в културно и историческо отношение.

На изложбата за първи път са представени калиграфии в стилистиката на старите български книги от 13 и 14 век, изписани на пергамент. Информация за Кирилица и Глаголица изписана с автентичния шрифт – старобългарско уставно писмо. Орнаментика в стил 15 век. Реплика на Коптският кръст от най-старото Евангелие на Юда, реплика на лист от Манасиевата хроника, Азбучната молитва изписани на старобългарски език, Стихотворението на Иван Вазов „О, Шипка“ на пергамент с везани букви, наричания за дом и личен просперитет, Химна на Св. Св. Кирил и Методий от Стоян Михайловски, „За буквите“ от Черноризец Храбър на старобългарски език. Старобългарска молитва към Господ децата да се учат, табла със“ Златните Букви“ , калиграфска книга с 11-те народни. Пергаментите са опънати и рамкирани по стара българска технология.
„Да имаме празник на буквите е привилегия, дадена на много малко народи. Да знаем историята на съвременната си писменост и да я осъзнаваме като неделима част от собствената си идентичност, е чест, отредена на малцина. Именно това ме вдъхнови да се опитам да уловя духа на българската писменост и да я изобразя в творбите си. В нашия модерен дигитален свят краснописът се превръща в рядко художествено майсторство. Именно поради това вярвам, че нито един ценител на културната история няма да остане равнодушен пред запазените образци на древните български книги “ сподели Маргарита Иванова, която от дълги години живее в Дупница.

Глаголица, старобългарска кирилица и съвременен шрифт са пречупени през личната й артистична призма и интуиция.

С авторката ще ви срещнем на 11 май, тогава тя ще разкаже повече за изложбата и за калиграфията.

0 0 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments