ДупницаНачало

Дупнишката общественост отбеляза 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Отбелязване на 120 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание се проведе пред паметната плоча на Никола Малашевски. Именно пред морената на един от най-близките съратници и сподвижник на Гоце Делчев, глави сведоха обшинско ръководство, читалища, граждани.
Заупокойна молитва отслужи отец Иван за загиналите в борбата на македонските българи за освобождението, а доц.д-р Георги Георгиев от Института за исторически изследвания към БАН припомни за драматичните събития от онези дни. Венци и цветя поднесоха кметът на общината инж.Методи Чимев, Общински съвет, Исторически музей-Дупница, ВМРО, читалища, граждани и деца. Част от тях се поклониха и пред паметната плоча на писателя Методи Димов, известен като един от най-големите застъпници на българската кауза в Македония и един от най-верните съратници на Ванче Михайлов.

Днешният ден продължава и с други събития в чест на Илинденската епопея – кръгла маса на тема “Илинденско-Преображенското въстание 1903 г в българската история” от 17.30 часа в новата галерия с участието на изследователи по темата, както и прожекция на документалния филм “Българите и Македония” с режисьор Милена Гетова.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments