ДупницаНачало

Дупнишката шевица в основата на тематико-експозиционния план за постоянната експозиция на Исторически музей

Тематико-експозиционният план, който е в основата на постоянната експозиция, която трябва да бъде подредена в обновената сграда на Исторически музей Дупница вече е готов. Това каза директора на Историческия музей Анелия Геренска. „Визията на един музей е неговата постоянна експозиция. А такава в Дупница досега не е имало. Града и региона имат богата история, но тя така и не е разказана и показана в постоянна експозицията“ каза Геренска.

Екипите на музея и дизайнерското ателие, които са работили изключително активно в последните месеци са имали различни виждания за това как трябва да изглежда тази експозиция. В крайна сметка в дебата се е родила идеята, а именно в основата да бъде уникалната дупнишка шевица.

Модулите, които ще се разполагат в пространство ще бъдат отворени, което дава възможност за допълване и надграждане на историята. В тази връзка Анелия Геренска все още има молба към дупничани, които имат запазени експонати да ги дарят на музея, за да се обогатява експозицията и историята на града да става по-пълна.

Пред екипа на музея все още предстои много работа, а самите строителни дейности в бившия Младежки дом, който трябва да бъде преустроен в музей не са приключили и се очаква да продължат още няколко месеца. „Времето се оказва най-сериозния проблем пред екипа на музея“ каза Анелия Геренска. Цялостният вид на музея, такъв какъвто трябва да бъде един музей изисква време, не просто да се подредят витрините, а реално работата може да започне след като строителят предаде обекта в завършен вид.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments