Еньовденски тайни

На 24 юни Православната църква чества Рождество на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Народът ни нарича празника Еньовден. Еньов – ще рече Йоанов. Счита се, че на Еньовден билките придобиват своите лечебни свойства. От този ден започват да се берат лечебните растения. Има обичай на този ден да се прави китка от 77 билки – „яневска китка”. Тя служела „за лек” през цялата година – и за хора, и за добитък.

В Южна България, главен обред на Еновден е т. нар. Еньова буля. Тя е малко момиченце, последно на родителите си, което е специално облечено и забулено с червено було, накитено като булка, но препасано с мъжки пояс. Придружена от цяло моминско шествие, Еньовата буля обикаляла цялото село, нивите и лозята. На места шествието спирало и на момиченцето – Еньова буля се задавали въпроси: „Сита ли ще е годината?”, „Ще има ли вино?” и т. н. И каквото детето отговорело, това щяло да бъде, защото те се считало за „вдъхновено”…

… а църковният празник, който няма нищо общо със суеверията – останали от езичеството, е Рождество на св. Йоан Кръстител от свещеника при Йерусалимския храм Захарий и неговата жена Елисавета, която била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица. Праведните съпрузи, въпреки че живеели според Господните наредби, останали бездетни до дълбока старост. Но не се надявали на народни поверия и обреди, а горещо се молели на Бога по Неговата воля да им се даде рожба. Божието благоволение ги осенило и веднъж, когато Захарий принасял кадилна жертва в Храма, св. архангел Гавриил му възвестил: „Елисавета ще ти роди син и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за раждането му; защото той ще бъде велик пред Господа“. Така ние благодарим за ароматните и лековитите билки, но празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител, който даде на всички, решили да следват Христа, най-лековитата билка – покаянието.