Есенен музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“ – Гоце Делчев. Кой ще участва!?

Поетапно ще ви запознаем със съставите, които ще вземат участие в концертната програма на първия Есенен музикален фестивал “С музика и вяра в сърцето”, който ще се проведе в периода 4-18 ноември 2017г. в град Гоце Делчев.

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви отново ще зарадват феновете си в Гоце Делчев по време на Първия есенен музикален фестивал „С музика и вяра в сърцето“. За трети път те ще свирят пред гоцеделчевската публика, изпълваща винаги залите на техните концерти. Дора и Анастас Славчеви започва своята концертна дейност през 1977 г. и печелят международно признание. Дуото представя българската култура. Любими изпълнители са на много български композитори. Имат реализирани над 120 световни премиери на български произведения, по-голямата част от които са посветени на дуото. Проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев са преподаватели в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Проф. Славчев е бил дългогодишен ректор на Академията, директор на Пловдивското музикално училище и артистичен директор на Международния фестивал на камерната музика в Пловдив. Артистичен директор е и на Есенния фестивал „С музика и вяра в сърцето“. Носител е на званието „Почетен гражданин на град Пловдив” и на ордена „Св. св. Кирил и Методий” І степен.

Участие в Есенния музикален фестивал в Гоце Делчев ще вземе хор „Детска китка”. Създаден през 1947 г. в Пловдив, хор „Детска китка” е един от най-старите и известни младежки хорове в България. В трите му състава – подготвителен, стажантски и концертен – пеят 110 момичета на възраст от 7 до 19 години, от 35 пловдивски училища. Хорът печели национална и международна известност през 80-те и 90-те години на XX в. под диригентството на проф. Златина Делирадева. През месец юни хор „Детска китка”, под диригентството на Яна Делирадева, спечели I награда в категория „Детски и младежки хорове” и наградата на Съюза на музикалните и танцови дейци за най-добро изпълнение на българска песен от VII-ия Международен хоров фестивал „Черноморски звуци” – Балчик. През 2017 г. „Детска китка” празнува 70 години от основаването си, а Златина Делирадева отбелязва 50-я си творчески сезон с този състав. Програмата на хора за Есенния фестивал „С музика и вяра в сърцето“ включва произведението „Кукери” из Обредна оратория – музика Филип Павлов, текст Николай Зидаров; Месечинко льо, грейливка; Дорке, Тодорке; Кафал свири – по народни текстове; Нине отпущаеши – музика Добри Христов; Адиемус – музика Карл Дженкинс; Vindens barn (Деца на вятъра) – музика и текст Сузана Линдмарк; Watane – музика Марк Сирет; Stars (Звезди) – музика Ерикс Ешенвалдс, текст Сара Тийсдейл и др..

За първи път на българска сцена, почитателите на хубавата музика ще имат удоволствието да чуят и видят духов квартет в състав: Росен Идеалов – кларинет, Михаил Живков– кларинет, Габриела Томова – валдхорна, Петър Стоянов – фагот. В програмата им са включени произведения за два кларинета и валдхорна на Хендел; ще звучи още Моцарт, Крусел и Елер.