Жителите на с. Джерман започнаха годината с протест и затваряне на ГП Е 79

“ Управниците в Дупница имат парите и властта, ние имаме кауза и затова ще успеем”, това заяви на днешния проетст в с. Джерман  председателят на Сдружение “Бъдеще за Джерман” Борислав Тасков.

Това е първият от поредицата протести, които джерманци подготвят тази година. Жителите на населеното място блокираха ЕП Е 79 и издигнаха плакати срещу намерението на община Дупница да изгради Център за преработка на отпадъци в землището на селото. За седма година джерманци отстояват мнението си, че няма да няма да позволят там да бъде изграден Центъра.

Подкрепа джерманци получиха от председателят на партия „Екогласност” Емил Георгиев, който ги призова да пренесат протеста си на жълтите павета, където ще бъдат чути и от европейските институции. Подкрепа заявиха и народният представител д-р Иван Ибришимов,  кметът на село Блажиево, кметът на Джерман Ангел Цветков и лидерът на БСП в Кюстендилска област Станислав Павлов. Борислав Тасков отново припомни, за неблагоприятните последици, до които би довело изграждането на депото. Протестите продължават всеки месец, следващият протест е насрочен за 3 февруари.