ДупницаНачало

Започва обновяване на затворническото общежитие в Самораново

С водосвет беше даден старт на обновяване на затворническото общежитие в Самораново и нов следствен арест. На церемонията присъства зам.министъра на правосъдието Мария Павлова, главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Ивайло Йорданов, директора на затвора в Бобов дол Крум Петров, представител на фирмата-изпълнител и др.

Общежитието е с капацитет 140 места, в момента там са настанени 80 лишени от свобода. Финансирането на проекта е по Норвежката програма, а стойността е 1 571 000 лв. с ДДС, крайният срок е април 2024 г :

Проектът предвижда цялостно изграждане на модерен арест в една от съществуващите стари сгради на територията на затворническото общежитие с капацитет до 40 души с постановена мярка „задържане под стража“. До края на април 2024 г. трябва да е приключило и  реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол, където ще бъде обособено и преходно отделение (half way house ) за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти“, обясни Павлова.

По думите на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов в общежитието, което е с капацитет до 140 ще бъдат обновени санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение и административни помещения за надзорния и административния състав.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments