ДупницаНачало

Започва строителството на затвор и обучителен център в Самораново

Министърът на правосъдието Крум Зарков направи символична първа копка, с която започна изграждането на нов затвор, свързан с учебен център, в района на сегашното затворническо общежитие в с. Самораново. Срокът за изпълнение на 13 месеца.

Министър Зарков посочи, че има уверение от министъра на регионалното развитие за подмяната на водопровода в с. Самораново. Както е известно жителите на селото настояват да бъуде решен проблема с водата преди да започне да функционира това съоръжение.

Гости на откриването бяха бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, настоящият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който също е бивш правосъден министър. Присъстваха също заместник омбудсманът Елена Чернева, директорът на Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” Ивайло Йорданов, гости от Норвегия.
Финансирането на новия затворнически комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“.
Неговият капацитет е за 400 души, лишени от свобода.
В проекта на затвор е заложено изграждането на нов учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главната дирекция “Изпълнение на наказанията” (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики.

Ще бъде изградено и “преходно отделение” – съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора.
В проекта е заложено и изграждането на производствени цехове, в които лишените от свобода да имат възможност да участват в трудова дейност.

Кметът на община Дупница посочи, че се работи по заявеното намерение за подмяна на водопровод, както е известно има обявена поръчка за избор на проектант, оферти са подали две фирми.

Водосвет извърши Белоградчишкият епископ Поликарп.

Подробности във видеото.

 

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments