Започна подмяна на част от водопровода в с. Джерман

Дългоочаквано започна подмяна на малка част от водопровода в с. Джерман. Ще се подменя водопровод по ул. „Коста Петров“. По цялото трасе на ремонта ще бъдат направени и сградните отклонения. Водопреносната мрежа е изградена от етернитови тръби през 1959 година и е сериозно компрометирана, което води до чести аварии, режим на водата през летните месеци, и се регистрира голяма загуба на вода. Изпълнител на дейностите е обединението ДЗЗД „ВИК Джерман 2021“.

Припомням, че Община Дупница кандидатства за подмяна на цялата водопреносна мрежа от 8200 метра на стойност над 3,2 млн. лв. като имаше сключено споразумение с МРРБ за финансирането. През ноември миналата година беше направена официалната първа копка, като от МРРБ платиха първата вноска в размер на над 300 000 лева, които са преведени авансово на фирмата изпълнител. И именно в рамките на авнса ще бъде подменен водопровод. След изборите правителството отказа да изпълни поетия ангажимент за финансиране и отряза цялостната подмяна на водопровода.

Освен в Джерман, подмяна на водопровод се извършва и в други две големи села – Самораново и Яхиново, а скоро се очаква да започне такъв и в Крайници. И трите също регистрират голям брой аварии и загуба на водподаване от над 70%. За тези три села Община Дупница тегли кредит в размер на 1 млн. лв.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments