ДупницаНачало

Започна ремонт на къща-музей Станке Димитров

С подмяна на покривната конструкция започна ремонта на къщата музей на Станке Димитров в Дупница.

Предвиждат се ремонтни дейности по двата етажа – изпълнение на гипсова шпакловка по стени и тавани, монтаж на дограма, ремонт на ВиК и електрическата системи, ново оборудване и обзавеждане, частичен ремонт на покрива и др. Ремонтът не засяга конструкцията на сградата, не се променя и предназначението на помещението.

Ремонтните дейности се извършват след спечелен проект по ТГС България Северна Македония. Възложител е Исторически музей-Дупница.

Къщата-музей отваря врати през 1954 година. Към настоящия момент тя не функционира и е в лошо състояние поради износването на конструкцията и специфичните атмосферни условия. След ремонта това трябва да се промени и обекта да стане функциониращ, като се предвижда обособяването на етнографска експозиция, представяща градския бит в Дупница отпреди век.

Това е дългоочакван ремонт, тъй като сградата се намира в центъра на града, достъпна е и подходяща за музейна експозиция.

Що се отнася до ремонта на Младежкия дом, който трябваше да бъде възобновен от началото на март, но все още не е, от общината обясниха отново, че е възложено проектиране с оглед законовите промени от времето на проектирането до настоящия момент. Веднага след като бъде готово – ще бъдат подновени ремонтните дейности, което се очаква да се случи в кратки срокове, колко кратки обаче са те, няма яснота, тъй като това беше отговора и преди месец.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments