Гоце ДелчевНачалоОбщество

Заради изолацията се наблюдава ръст на случаите на домашното насилие

България е една от държавите, която през последните години бележи сериозен ръст на случаи на домашно насилие. В условията на социална изолация жертвите много трудно могат да потърси помощ, подкрепа и дори разговор по телефона при акт на домашно насилие не винаги е възможен.

Домашното насилие е не само физическо.

Често насилието не се разпознава, особено когато е не е свързано с физически травми или удари. То може да бъде емоционално, както и сексуално. Действащият у нас закон за защита от домашно насилие дефинира, че „За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.” При акт на домашно насилие има много силно преживяване на страх, страдание и усещане за безизходица.

От началото на въведеното в страната извънредно положение за излизане от ситуацията на домашно насилие защита са потърсили значително по-голям брой децата, които са се обадили на „горещия телефон”. Поводът е, че те са преки свидетели на прояви на насилие в семейството, което ги прави и жертви. Към горещата телефонна линия се обръщат и близки на жертви, които търсят начин да им помогнат.

Съдилищата из цялата страна работят и не са спирали да приемат молби за защита от домашно насилие и да издават заповеди за незабавна защита в рамките на 24 часа от подаването им, независимо от въведените мерки.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments