ДупницаНачало

Затварят триажния кабинет

Община Дупница затваря Триажния кабинет в града от днес. Единствената причина е в липсата на тестове, които трябваше да осигурява РЗИ-Кюстендил, които обаче от началото на месеца спряха доставките. “След безумния отказ на РЗИ-Кюстендил да продължи осигуряването на тестове, сме принудени да го затворим от днес. Кметът инж.Методи Чимев бе разпоредил да купуваме тестове, само и само кабинетът да продължи да функционира и бъде своеобразен филтър за хора със симптоми на Ковид, но това няма как да продължи. През миналата седмица получихме известен брой тестове и от Ротари клуб-Дупница, но и те вече свършиха. Тази сутрин бяха останали 9 броя тестове и след изчерпването им – затваряме. Нямаме избор”, заяви зам.кметът на Дупница Крум Милев.
“Какво ще последва от тук насетне за жителите на общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня, най-вече за болниците и медицинското обслужване – съмнявам се, че шефът на РЗИ-Кюстендил си задава този въпрос. Никога не е ставало въпрос да издава Триажът зелени сертификати, а да облекчи, повтарям облекчи работата на медиците. Досега през триажът всекидневно преминаваха по над 100 със симптоми на Ковид, а сега всекидневно ще се трупат пред кабинети, пред лаборатории и болниците. Всеки ден по над 100 човека! Всеки ден над 100 ще бъдат контактни на десетки други заради меко казано престъпното решение на РЗИ-Кюстендил, което предрешава човешки съдби, с други думи ще се сее смърт в мирно време. А в събота и неделя – адът ще бъде в болниците”, допълни Милев.
“С това си престъпно решение, се убедих, че човешкият живот в РЗИ-Кюстендил не струва и 6 лева, колкото е цената на един тест. И ще попитам шефът на РЗИ-Кюстендил: Спите ли спокойно, д-р Величков”, заключи Милев.
При желание за получаване на повече информация от гражданите за отказа на РЗИ-Кюстендил да осигурява тестове, могат да звънят на телефоните им: 078 558 201 – РЗИ-Кюстендил или на 078 558 201 – д-р Златко Величков.

Както вече ви съобщихме по отношение на казуса с безплатните тестове за триажния кабинет от Министерство на здравеопазването получихме отговор на въпросите.

Регионална здравна инспекция-Кюстендил до настоящия момент е доставяла, доставя и ще доставя бързи антигенни тестове на регистрирани лечебни заведения по реда на Закона за лечебните заведения, в т.ч. лечебни заведения за болнична помощ (многопрофилни болници за активно лечение, сертифицирани лаборатории със сключен договор с РЗИ-Кюстендил, Ковид зони, специализирани болници за рехабилитация и всички правоимащи, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването.

На територията на област Кюстендил работят 2 (две) сертифицирани лаборатории, като само лабораторията към МБАЛ „Д-р Н. Василиев“ гр. Кюстендил има сключен с РЗИ-Кюстендил за безплатна доставка на антигенни тестове“ това се посочва в писмо от МЗ.

На наши въпроси към РЗИ преди повече от седмица отговори нямаме, на въпроса защо, ни беше обяснено, че трябва да подадем заявление за достъп до обществена информация. Очакваме отговор.

Ковид зона в Дупница има, тя се намира в МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“. Там се обслужват пациенти с коронавирусна инфекция, които се преглеждат безплатно. Здравните специалисти предписват съответното домашно лечение на лицата или, при необходимост, ги хоспитализират в болница. В Covid зоните гражданите отиват без направление от личния лекар.

Опитахме да разберем дали тестовете там са безплатни, правят ли се тестове, могат ли да ходят хора с грипоподобни симптоми или само хора с доказана коронавирусна инфекция. Как и защо хора с вече доказан Ковид 19 ще се наредят до хора със симптоми, които може и да не са болни. Отговор от РЗИ така и не получихме. Д-р Златко Величков не отговаря на телефона си, няма връзка и с голяма част от телефонните номера в РЗИ Кюстендил. Единственият телефонен номер, с който се свързахме е на секретаря, който не е упълномощен да дава информация.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments