Гоце ДелчевНачалоОбщество

Земетресение с магнитуд 3.2 е регистрирано в района на град Серес (Гърция)

През изминалото денонощие са регистрирани няколко земетресения, едното от които е с магнитуд 3.8. Земният трус е усетен в 4.25 ч. тази сутрин с епицентър на 14 км североизточно от Хаджидимово, източно от Гоце Делчев, на границата на областите Благоевград и Смолян и на 88 км югозападно от Пловдив. Трусът е бил с дълбочина 6 км и най-силно е бил усетен в с. Сатовча. Няма данни за пострадали и материални щети. Последвано е от второ, по-слабо земетресение с магнитуд 2.2 в 6:47ч. българско време. При земетресение трябва да знаем няколко основни правила, тъй като правилното поведение на всеки от нас може да бъде животоспасяващо.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ УСЕЩАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС: Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди. Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна /носеща/ стена, колона, под стабилна маса или легло. Запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте. В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС: Изключете електричеството, газта и водата. Напуснете сградата. Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка. Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи – съветват от МВР и Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН .

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments