Гоце ДелчевКултураНачалоОбщество

Зимен Кръстовден

На 5 януари отбелязваме Зимен Кръстовден. Вярва се, че в нощта срещу празника ако си пожелаем нещо, то непременно ще се сбъдне.

Днес във всички църкви в Гоце Делчев ще бъде отслужен Велик водосвет и в продължение на няколко дни свещениците ще обикалят къщите, за да поръсят за здраве. С този акт се пропъжда лошото и болестите от дома. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която свещеника ръси, годината ще е плодородна.

Обредната трапеза на Кръстовден е постна: боб, постно зеле, постни сърми, плодове. На места, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

Великият водосвет е „вторият след светите Тайни“ пише в Молитвеник, Ватопедски кодекс 134 от 1538г.). Той е „водата на възраждането“ на светото Кръщение – „очистителна баня от грехове, избавител от болести“ за вярващите, които я приемат и се ползват от нея. Това, че водата на Великия водосвет е една и съща с водата на светото Кръщение е ясно и от тъждествеността на освещаващите молитви, както от древната, така и от по-новата практика на Църквата. Св. Симеон Солунски пише, че вода на св. Кръщение „по нищо не се различава от тази на св. Богоявление“ и като такава тя се дава вместо на тези вярващи, които по някаква причина са възпрепятствани да пристъпят към св. Причастие.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments