“Златна маска” за кукерите от Джерман

Най-голямата и най-желана награда – „Златна маска” от Сурва 2018 освен в пернишкия квартал Бела вода, печели и групата от Джерман. Така дългогодишната мечта на кукерите в Джерман се сбъдна, тъй като това е най-голямото признание, което може да се получи на фестивала. Групата участва всяка година и се връща с награди, но за първи път печели най-голямата.

181 сурвакари представиха “НЧ Пробуда 1926” с. Джерман, на ММФ “Сурва” в гр. Перник. Най-малката участничка в групата беше седеммесечната Александра. Очаква се след официалното награждаване в с. Джерман да има голям празник.

 

Журито, което оценява участниците беше от 8 човека, с председател проф. Георг Краев от НБУ и членове проф. Венета Янкова от Шуменски университет, доц. д-р Валентина Ганева – Райчева от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, д-р Милена Любенова – Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, Цветана Манова – етнолог, дългогодишен член на фестивалното жури, Елена Темелкова – художник, директорът на художествената галерия в Перник. Освен това в състава на журито влизат и представители, които на предишния фестивал са били отличени с най-голямата награда „Златна маска“ – в тазгодишното жури са били представители на групите от село Войнягово, с. Ярджиловци, с. Дивотино.

Тази година фестивала беше с рекорден брой над 7 400 участници.