Има ли Дядо Коледа!?

Дядо Коледа ще дойде в навечерието на Рождество Христово със своята шейна, теглена от елени, а подаръците, които носи са направени от работливите му джуджета.

Добрият и очакван старец носи много подаръци на децата, които пък го наричат с различни имена. В Италия му казват Баббо Натале. Там старецът оставя шейната си на покрива и влиза в къщите през комина. Домакините оставят за него мляко и сладкиши, за да се „подкрепи”. В Турция децата очакват Ноел Баба. В Белгия и Полша подаръците носи св. Николай. Той идва на бял кон, носи бяла епископска мантия и митра. С него е верният му слуга – мавър, наречен „Черния Питър”, който носи чувала с подаръците. В Чехия и Словакия в нощта на 5 срещу 6 декември в домовете идва Микулаш, който външно прилича на дядо Мраз, но носи подаръците в плетен кош. Придружават го един белоснежен ангел и рошаво дяволче. Добрите деца получават от него сладкиши, които той оставя в „коледното ботушче”, а лошите – парченце въглен. Испанският Папа Ноел оставя подаръците за децата на балкона. Дядо Мраз според някои е социалистическият вариант на дядо Коледа. Според други източници той е герой от славянския фолклор – богатир, ковач, който сковава реките с железен студ. В руския фолклор има приказки за Северния вятър (Мороз), който помага на заблудени в зимните бури пътници да намерят пътя за дома. Единствено дядо Мраз е съпровождан от очарователната Снегурочка (Снежанка). Тя е символ и образ на замръзналите води. Облечена е в чисто бели дрехи, а на главата си носи осемлъчев венец, украсен със сребро и скъпоценни камъни.

На всеки малък и недотам малък почитател на белобрадия старец е известно, че Дядо Коледа живее много близо до Северния полюс. Казано по-точно – Лапландия. Именно там попадат милионите писма, които деца от всички краища на света изпращат заедно с обръщения като: “Бях много послушен тази година, за разлика от сестра ми, и затова ще те помоля…”, макар че понякога хартиената версия е заменена с електронна и мейлът започва със: “Скъпи Дядо Коледа, тъй като нямам собствен адрес, използвам този на брат ми, но те моля да не ни объркаш подаръците…”. Новите технологии обаче навлизат дори в ежедневието на Дядо Коледа. И макар че Рудолф все още не тича пред шейната, в адресът на белобрадия старец се промъкна и www-то. SantaTelevision.com – Печели вниманието, особено с видеоклиповете, предоставящи картина от всекидневието на Дядо Коледа и малките му помощници. На сайта може да се намери също как се празнува Коледа в различните държави, храната на Дядо Коледа, що е то Северно сияние, както и много неизвестни факти около живота на белобрадия. SantaClausLive.com – Две камери ще ви въведат в реално време в ежедневието на Санта Клаус. Има ли Дядо Коледа? Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, преданността. Колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа! Тогава нямаше да има детската вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществувание. Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят…

Дайте простор на вълшебството!