Начало

(Видео) Инициативни жители на Смочево връщат духа в селото

На 26 км. от Дупница, скътано в полите на Рила планина се намира село Смочево. Там живеят около 100-тина човека, лятото обаче селото се оживява и се увеличава поне до 400. От няколко седмици местни хора инициират връщане духа и красотата на местното читалище. Започнали с почистване на залата, която е изключително запазена. Хората с тъга си спомнят пълния салон, прожекциите и постановките представяни на сцената. В едно от помещенията са намерили прожекционната машина и се надяват да намерят специалист, който да я поправи и да й вдъхне нов живот.

От съвсем скоро в селото има танцова група, пенсионерския клуб пък е изключително активен. Всички заедно са обединени от идеята да върнат духа на хората от селото, и да върнат хората в селото.

Това не е единствената инициатива на местните жители – преди две години на доброволни начала е направена детска площадка, сега са почиствали и двора на храма, на който догодина ще отбележат 150 години от построяването му. Имат идея да направят малко игрище, на което децата да спортуват, а деца особено лятото не липсват. Всички тези инициативи ни обединяват и сплотяват споделя още Йорданка Кондева.

Въпреки, че в селото има къщи, в които е видно, че никои не живее, хората споделят, че свободни имоти почти няма, а в последните години къщи се търсят. Селото е предпочитано заради въздуха и красивата природа. Преди 2 години именно заради това Емил Атанасов и семейството му избират тази малка общност, за да избягат от големия град и да намерят спокойствие. Днес те са част от тази общност и се чувстват добре.

Село Смочево е близо до Рилския манастир, а и в самото населено място има какво да се види, само трябва да се запази енергията, с която е започнало възраждането на местното читалище „Христо Ботев“, с дейните и инициативни местни жители.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments