Информационна среща за многофамилните жилищни сгради

На среща в заседателната зала на Община Дупница кметът на общината и екип от общински служители разясниха проекто-насоките на МРРБ за кандидатстване от сдружения за саниране на многофамилни жилищни сгради. Интересът от страна на дупничани беше голям. Очаква се насоките да бъдат одобрени през ноември, а срокът за кандидатстване по програмата ще бъде до 31 март 2023 година. Общият размер на средствата е 1 129 881 600 лева с включен ДДС., допустими са всички общини в страната със сгради с най-малко четири жилища и повече от един собственик. Ще трябва да се изготвят технически паспорти и енергийно обследване на сградите, ще трябва да се проведат и нови събрания.

Документите ще се подават само в ОбА Дупница, като от там ще ги изпращат в МРРБ, където ще става класирането.

Дейностите, които ще се финансират не се различават от предишната програма хидроизолация, топлоизолация, покрив и др. Няма да се финансират подмяна на отоплителни тела в самостоятелните обекти, обзавеждане и оборудване, облагородяване около сградите, ремонт и подмяна на ВиК инсталация, както и подмяна на асансьори с нови или втора употреба.

Предвижда се финансовата помощ да бъде 100 % от допустимите разходи. Програмата изисква и 100 % съгласие на всички собственици. Ако в жилищната сграда има общински жилища, то общината ще обезпечи нейната част, така, че да не се пречи на санирането. За всички възникнали въпроси свързани със предстоящата програма от администрацията ще съдействат на всички заинтересовани.

0701 59277 отдел “Европроекти”, 0701 59298 инж. Иван Бельов, 0701 5 9254 Николина Ангелова, отговаря за Сдруженията на собствениците.

Още по темата вижте подробно във видеото.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments