ДупницаНачало

Испанският посланик и съветникът по образователните въпроси на Кралство Испания на визита в СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница

На гости на учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“, град Дупница, бяха Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България и г-н Анхел Сантамария – съветник по образователните въпроси на отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България. Тяхната визита бе по повод новото Споразумение между Министерството на образованието и науката нa Република България и Министерството на образованието, културата и спорта на Кралство Испания. Официално бе поставена табела на входа на училището – знак, че сме част от Програмата „Испански езикови гимназии и паралелки“.

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата връчи първа награда от Литературния конкурс за проза на испански език на Ева Костадинова от XI б клас.

Гостите разгледаха изложбата „Най-дългото пътуване. Първата околосветска обиколка“. Постерите са предоставени от Испанското посолство, а учениците от СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ изработиха музейна експозиция с макети на кораби, корабни дневници и други експонати, свързани с откриването на Новия свят.

Учениците от испанските паралелки поздравиха гостите с песен на испански и български език, направиха превод на стихотворението „Родна реч“ на Ран Босилек и изнесоха официален дискурс на тема: „Защо е важно да учим чужди езици?“. Вера Илчева, ученичка от седми клас, подари своя картина на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата. Последва непринуден приятелски разговор за испанската култура, музика, филми и традиции.

Повече от 20 г. училището има традиции в изучаването на испански език, работи активно с отдел „Образование“ към посолството на Кралство Испания в България и в профилираните паралелки с интензивно изучаване на испански език преподава испански учител.


абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments