ДупницаНачало

Исторически музей – Дупница отпразнува 30-годишния си юбилей


Дупнишкият Исторически музей отпразнува своята 30- годишнина с поредица от събития и многобройни гости. Тържеството започна с презентация посветена на историята на музея и неговото дело през годините до днешни дни. Отчетен бе и фактът ,че началото на музейното дело в Дупница е поставено още през далечната 1911 год. със създаването на Археологическо дружество “Царичина”, но липсва континуитет в музейната дейност. Затова презентацията бе посветена на „111 години музейно дело и 30 години Исторически музей-Дупница“.
Метафорично казано
дупнишкият музей е още “млад”- посочи директорът на културната институция Анелия Геренска.
„30- годишният юбилей е един много хубав празник. За тези години успяхме да оцелеем като музей, тъй като 90-те години бяха много трудни. Доста неща постигнахме, успяхме да развием различи дейности, да утроим музейния фонд, който наследихме от бившите къщи-музеи, спечелихме и реализирахме много проекти, имаме опит и с работата с публики. Да си пожелаем музея
т да пребъде. Пред нас има и немалко предизвикателства, стратегическа цел е изграждането на постоянна експозиция, каквато за тези години не е създадена, по обясними причини. Все пак сме тръгнали в тази посока, предстои ни изграждането на постоянна експозиция. Няма да е лесно, но се надявам скоро да има модерна експозиция, която да привлича туристи и да е гордост за дупничани“, посочи Геренска.
Към момента движимите културни ценности, вписани във фонда на музея са повече от 8400,
спечелените и финансирани проекти са десетки- сред тях за археологически разкопки, за реставрация и консервация, за възраждането на дупнишката шевица и други. Издадените книги са 7, а албумите – 4 . Част от тях са и благодарение на приятели и партньори.   Уредниците в музея разказаха за своята работа в съответните отдели.

Благодарности бяха изказани и към дарителите през годините, спомогнали за допълването на музейния фонд.
Открита бе и изложба „30 години археологически проучвания на Исторически музей-Дупница”. Екпозицията представя артефакти открити при проучвания, организирани и проведени от музея. Включени са и постери със снимки и информация. Хронологическите граници на изложбата са от Праисторията до Средновековието- от V хилядолетие преди Христа до ХІІ век. Артефактите са от разкопките в местността „Кулата“ в Дупница, от археологическото проучване на раннохристиянската базилика при средновековната църква „Св. Спас“ в село Червен брег , от археологически разкопки по трасето на АМ „Струма” и от обектите в Сапарева баня. Една голяма част от експонатите са преминали и през реставрация. Има разнообразни предмети от бита и такива свързани с погребалните обреди. Някои от тях са без аналог. Изложбата може да бъде посетена в следващите седмици в малката зала на новата Общинска художествена галерия.

абониране
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments