И в Дупница отбелязаха 75 години от спасяването на българските евреи

75 години от спасяването на българските евреи отбелязаха в Дупница с поднасяне на венец на паметните плочи пред Дома на техниката. Поднесоха го кмета на общината Методи Чимев и зам.кмета Красимир Георгиев. Присъстваха служители от общината и музея, присъединиха се и от НЧ „Ген. Георги Тодоров“.

Директорът на Историческия музей Анелия Геренска каза в речта си, че признателните наследници поставят плочите, с имена изписани на иврит на мястото на синагогата, която се е намирала на това място, едновременно с поставянето на плочата на загиналите християни в черквата „Св. Богородица“. Народният представител от Дупница Димитър Икономов пръв подава сигнал до Димитър Пешев за готвената депортация, след което се предприема спирането й обясни още Анелия Геренска.

Според Стоян Ушатов, на 10 март, когато се отдава почит на жертвите на Холокоста, не трябва да се отдава почит пред тези плочи, а на мястото на бившия тютюнев склад на ул. Княз Борис I, където са били събрани 1380 евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, сред които и над 200 деца. Те остават в този склад 12 дни, след което под конвои са преведени по улиците на града до гарата, а от там са закарани в лагера в Треблинка, няма нито един оцелял.

20 000 евреи от Беломорието и Македония е определената бройка за депортиране, по силата на Закона за защита на нацията. Там обаче са събрани малко над 11 000. Те са разпределени в пунктове, откъдето заминават към концлагерите. “Обществената реакция в България, започнала по инициатива на народните представители Димитър Икономов и Димитър Пешен, е спасила допълнително определените за депортиране над 8 600 български евреи” каза още Стоян Ушатов.