Как премина Денят на розовата фланелка в едно гоцеделчевско училище. Разказ на учениците от Училищния съвет на децата в Трето основно училище “Братя Миладинови”.

Десетки деца от 1ви до 7ми клас се включиха в Деня на розовата фланелка

Отмина още един ден от тази учебна година. Свърши и месец февруари. Но как го изпратихме!? Двадесет и осмия му ден премина в забавна, емоционална инициатива. Всички ние, учениците от Трето основно училище „Братя Миладинови“ се включихме в отбелязването на Международния ден срещу училищния тормоз – Денят на розовата фланелка. В последната февруарска, снеговита, сряда направихме толкова много добрини и станахме част от хилядите училища по света и милионите ученици, които казват „Не на тормоза! Не на насилието!“. И въпреки, че сме само малка част от многото – направихме празника си „наш“ и оригинален.

Подготовката за този ден бе дълга. Стартирахме с включването си в Национална кампания „Да бъдеш Баща“ на Асоциация „Родители“. Поканихме наши съученици от първи до седми клас да се обърнат към най-важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., и да поговорят с тях по някои важни въпроси, свързани с агресията и тормоза. Забелязахме, че те с радост се включиха в обсъждането на въпросите, свързани с аргесията и общуването помежду им, с родителите им.
Това беше нашата първа стъпка.

Стъпка 2: Трябваше да избрем Посланик на мира в училище. Традицията ни е от 2017 година. Тогава се спряхме на Велик Кръстев, момче от осми клас, който се славеше с добро поведение и отличен успех. Тази година за Посланик на мира в училище избрахме Антон Янев от Училищния съвет на децата. Неговата задача бе да събира позитивни послания и съвети в розов тефтер, които ще остане за училището и за поколенията. Антон Янев се справи отлично с тази задача, пленен от идеята, че самият той е послание за приятелство и разбирателство сред съучениците си. Ето какво отговори Антон на на въпроса „Смяташ ли, че се справи с тази задача?“
– Не ми беше лесно, но събрах послания на различни езици. Моите приятели пишеха на английски и дори на китайски… Много се вълнувах! Беше ми интересно. Забавно. Доволен съм, че се включих в тази инициатива. Първоначално се чувствах неудобно, но чувството за един ден да имаш такава важна роля … Чувството да си посланик на мира в своето училище е невероятно!

А ето някой мъдри, запомнящи се изречения, които ще преминат в поколенията, благодарение на Антон:

„Не прави това, което не искаш другите да правят“ г-жа Мариана Халачева, Директор

„Бъдете добри и толерантни! Помагайте си!“  г-жа Мария Керина

„Аз съм ти приятел!“ г-н Александър Халачев

„Гневът е най-лошият приятел и съветник“ Валентин Атанасов

„В този живот всеки държи изпит по човечност. Не наранявай душата, скрита в нечие тяло! Бъдете добри, креативни, изобретателни, толерантни“. г-жа Райме Караилиева

„Бъди усмихнат и никога не поглеждай назад! Живей за мига“ Елена Къндева, 7 А клас

„Не тормози своите приятели. Бъди толерантен с тях!!!“ Снежана Костадинова, 6 Б клас

„Ако си добър, светът ще ти отвори нови врати“ неизвестен автор

„Ден без любов е загубен ден“ неизвестен автор

„Добротата и любовта към околните, правят живота по-добър“ неизвестен автор.

Стъпка 3: Раздадохме 350 стикера и още толкова тематични розови фланелки от картон. Стикерите показват  към кого можем да се обърнем за помощ, ако някой ни тормози в училище. Тенеските – обединиха учениците и ги мотивираха да участват в игра за сплотяване.

Същият ден, 28 февруари 2018 година, всички деца, учители и родители бяха посрещнати и почерпени с розови билкови бонбони – символ на небходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Нека сме внимателни и наблюдателни и ако някой е подложен в училище на тормоз ( който се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа) и разберем за това – без колебание да съобщим, да възстановим мира в човешките взаимоотношения.