Кой и кога решава 19 октомври да бъде празник на Дупница

През 2020 година отбелязваме 26 години от учредяването на 19 октомври като празник на Дупница. Решението е взето от тогавашния ОбС на заседание на 23 март 1995 година. Денят на Св. Иван Рилски не е единственото предложение за празник на града разказа Славянка Николова, уредник в Исторически музей.

Прочит на вестник „Светлина“, един от вестниците, които излизат по това време в Дупница показва, че на 19 октомври 1995 година начина на празнуване не е по различен от сега. И тогава се е провело тържествено заседание на ОбС, връчени са награди за цялостен културен принос. Получили са ги художникът Ивайло Попов, който по това време е завеждащ катедра по изобразително изкуство към закрития вече Учителски институт, наградена е и Мария Витошанска, също преподавател в Института. В същата 1995 година бившият вече Педагогически институт е отбелязал 60 години от създаването си и тази годишнина е станала част от събитията посветени на празника на града. Третият награден дупничани е историка, географ и краевед Яне Билярски. След тържествената сесия е отслужен водосвет за здраве, какъвто ще има и тази година, а след това е имало концерт с участието на мъжкия хор и състав по народни танци. Открита е и изложба „Дупница преди и сега“.

По повод празника на бившия Учителски институт, също на 19 октомври се е провела научна конференция, открита е и изложба с творби на преподаватели, и бивши и настоящи възпитаници на Института. Празничният ден е завършил с голям концерт в театъра.

5 1 vote
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments