Компенсират производителите на череши заради измръзналата реколта

Черешопроизводителите от Кюстендилско ще бъдат компенсирани за измръзналата през тази година реколта.Средствата в размер на 141 000 лева се отпускат от ДФ”Земеделие” ,като помощ за нанесените сериозни щети върху овощните насаждения и най-вече върху черешите в областите Пазарджик, Кюстендил, Сливен и Стара Загора.Размерът на помощта е 200 лв. на декар,като тя ще се отпуска за констатирано с протокол събитие от измръзване при 100 % или до 100 % пропаднали площи с череши.
Заявления за компенсация в Кюстендил са подадени и от производители на ябълки и сливи,съобщиха от Областна дирекция “Земеделие”.Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 г., които фигурират в Регистъра на земеделските стопани.
Кандидатите могат да подават документи по схемата от 9 до 20 октомври 2017 г. в Областните дирекции на ДФ ”Земеделие”. До 3 ноември 2017 г. средствата ще бъдат изплатени на земеделските производители.