Краевед-изследователят Иван Хаджийски представи най-новия си труд “Кметовете на Дупница”

На церемония в библиотеката при НЧ „Зора“ в Дупница краеведът на Дупнишка околия Иван Хаджийски представи последния си голям труд – „Кметовете на Дупница“. На 656 страници място са намерили всички кметове управлявали града, тяхната биография, в какви времена са били начело на общината, и какво са оставили след себе си. Въпреки здравословното си състояние Иван Хаджийски не спира да работи, допълва и обогатява историческата памет на този град. 40 години изследователски труд – той е автор на 18 книги 14 научни монографии. Той припомни, че по негово настояване и инициатива по времето на Първан Дангов е издигнат паметник на Христаки Павлович-Дупничанина, а поп времето на Методи Чимев отново по инициатива на Хаджийски е открита паметна плоча с имената на 79 опълченци.

Копия от книгата получиха библиотеките в общината, като специални благодарности краевед-изследователя Иван Хаджийски отправи към работещите в библиотеката при читалище „Зора“, както и на работещите в Историческия музей, които са съдействали при издирването на различни документи. Краеведът благодари и на Борислав Дичев, автор на 3 научни монографии, който също е помагал при подготовката на новата книга. От своя страна Дичев каза добри думи за Хаджийски и неговата неуморна работа.

На церемонията присъства и отец Иван Айдаров, който също получи копие от книгата. Хаджийски му благодари за това, че миналата година отец Иван е организирал почистването на старите гробища, и в частност гроба на един от бившите кметове на града – Димитър Радев.

А за да се запази паметта жива посъветва новоизбрания директор на ОУ „Евлоги Георгиев“ – Тодор Петков да инициира поддържането на гроба, тъй като Радев е свързан с построяването на учебното заведение. Всички получиха и копие на сп. Минало, в което е публикувана статията на Иван Хаджийски.

Най-големите благодарности обаче са за съпругата на Иван Хаджийски, д-р Юлия Тевекелийска, която както краеведа отбеляза вече 38 години е плътно до него.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments